Voor het behoud van haar landelijk karakter startte de gemeente Kasterlee met de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). In eerste instantie kwam deelgemeente Kasterlee aan de beurt. Nadat de gemeenteraad het ontwerp RUP op 22 juni 2010 eenparig voorlopig vaststelde, lag dit ter inzage van de ganse bevolking. Het openbaar onderzoek liep van 16 augustus tot en met 15 oktober 2010. Tijdens dit openbaar onderzoek werden 223 bezwaarschriften ingediend.

Zoals decretaal bepaald, heeft de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (Gecoro) deze bezwaarschriften een voor een behandeld. In tegenstelling tot onzorgvuldige informatie die hierover werd verspreid, lagen wel degelijk vooraf alle bezwaarschriften ter inzage van de leden van de Gecoro om elk bezwaar individueel te behandelen. Die had maar liefst drie vergaderingen nodig om zich door alle bezwaarschriften te werken! In haar uiteindelijke advies doet de Gecoro een aantal voorstellen tot wijziging van het RUP, op basis van de ingediende bezwaren.

 

Het advies van de Gecoro staat samen met de definitieve vaststelling van het RUP Kern Kasterlee geagendeerd op de gemeenteraad van 22 maart 2011. Het document dat het college van burgemeester en schepenen  aan de gemeenteraad voorlegt, neemt een aantal van de door de Gecoro voorgestelde  wijzigingen over.  

 

Voorbeelden van aanpassingen zijn de beeldbepalende gebouwen waarvan enkel de voorgevel en de kap beeldbepalend zullen zijn, in plaats van alle zichtbare gevels. En verder  een aantal (beperkte)  correcties van de afbakening van zones, en het gebruik van een correcte gebiedsomschrijving.

 

Het RUP wil ook rechtszekerheid bieden voor bestaande appartementen in het overdrukgebied. Dit is het gebied waar in de toekomst geen bijkomende appartementen meer zijn toegelaten. Zo bevestigt het RUP uitdrukkelijk dat bestaande en vergunde appartementen die worden getroffen door  brand of een aardbeving binnen hetzelfde volume opnieuw kunnen worden opgericht. Aan geen enkel onderdeel van het RUP is een onteigeningsplan gekoppeld.

 

Indien de gemeenteraad op 22 maart 2011 het RUP kern Kasterlee definitief vaststelt, wordt  het voor definitieve goedkeuring bezorgd  aan de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen. Die heeft  hiervoor 60 dagen de tijd.  

Wettelijk gezien is het gemeentebestuur geenszins verplicht  de indieners van een bezwaarschrift te informeren over de behandeling ervan. En hoewel dit een serieuze belasting van de diensten meebrengt, besliste het college toch om iedereen die een bezwaarschrift heeft ingediend schriftelijk en persoonlijk te informeren over de wijze waarop het werd behandeld  en welke wijziging er desgevallend  werd doorgevoerd.